آرا محاسب

 گزارش عملکرد مالیات بر درامد 1401 آرا محاسب منتشر شد !

مالیات اینفلوئنسرها، بلاگرها و کسب و کارهای اینستاگرامی

با توجه به پیشرفت و رشد برق آسای شبکه های مجازی و کاربر محور همچون اینستاگرام، فیس بوک (متا)، یوتیوب، آپارات و غیره در سالهای اخیر و در موازات آن درآمدزایی بالای کاربران در این شبکه ها بحث مالیات بر درآمد کسب و کارهای فعال در این حوزه داغ شد. در این مطلب قصد داریم در خصوص نحوه محاسبه و تکالیف مالیاتی این کسب و کارها صحبت کنیم.
قبلا در مطلب «مالیات استارتاپها و کسب و کارهای مجازی چگونه محاسبه می شود؟» بطور مفصل درخصوص تکالیف صحبت کردیم. این تکالیف بطور عام بوده و برای کسب و کارهای اینستاگرامی نیز صادق است منتهی در مطلب حاضر کمی تخصصی تر به اینفلوئنسرها و بلاگرها و قوانین خاص تر می پردازیم.

شروع ماجرای مالیات گرفتن از اینفلوئنسرها

در سالهای اخیر و با رشد روزافزون درآمد به اصطلاح بلاگرها و اینفلوئنسرها انتقادات شدیدی متوجه دستگاه قانون گذاری کشور گردید که چرا این افراد مشمول مالیات نیستند و مالیات نمی پردازند؟!
گرچه در عمل خلا قانونی وجود نداشت و براساس ماده 1 قانون مالیات های مستقیم همه این افراد نیز مشمول مالیات بودند و هستند، ولی افکار عموم و خود اینفلوئنسرها و صاحبان کسب و کارهای اینستاگرامی بدلیل اینکه قانون مشخص و واضحی وجود نداشت احتمالا بر این باور بودند که مشمول پرداخت مالیات نیستند (که البته باور نادرستی است).

معرفی قوانین مرتبط با مالیات اینفلوئنسرها و کسب و کارهای اینستاگرامی

اگر از اطلاعیه سازمان امور مالیاتی در سال 1397 که درخصوص کسب و کارهای مجازی و تکالیف مالیاتی آنها صادر شد چشم پوشی کنیم، برای اولین بار در قانون بودجه سال 1400 مستقیما صحبت از مالیات کسب و کارهای اینستاگرام (البته لفظ رسانه های کاربر محور استفاده شده است) شد.
بند ذ از تبصره 6 قانون بودجه سال 1400:
«درآمدهای کاربران دارای بیش از پانصد هزار دنبال‌کننده رسانه‌های کاربرمحور از محل تبلیغات، مشمول مالیات بر درآمد خواهد بود. سازمان امور مالیاتی مکلف است، ظرف دو ماه پس از لازم‌الاجرا شدن این بند، دستورالعمل اجرائی مربوط به اخذ مالیات از درآمدهای کاربران حرفه‌ای رسانه‌های کاربرمحور از محل تبلیغات را تهیه کند و به تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی برساند. سازمان امور مالیاتی مکلف است، فهرست مؤدیان مالیاتی و خوداظهاری ارائه شده توسط آنها را تهیه کند و در تارنمای (سایت) سازمان، در منظر عموم قرار دهد».
دستورالعمل اجرایی بند ذ تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور در ارتباط با درآمد کاربران دارای بیش از پانصد هزار دنبال کننده در رسانه های کاربر محور طی نامه شماره ۲۰۰/۱۴۰۰/۵۱۵ مورخ ۱۴۰۰/۰۵/۲۳ توسط رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور ابلاغ شد.
مشاهده و دانلود دستورالعمل اخذ مالیات از کاربران دارای بیش از 500 هزار دنبال کننده در رسانه های کاربر محور

آیا فقط به فعالیت های تبلیغاتی مالیات تعلق میگیرد؟

پاسخ به این پرسش نسبتا ساده است. خیر. براساس بندهای 2 و 3 ماده 1 قانون مالیات های مستقیم هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید و هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران تحصیل می کند مشمول مالیات بر درآمد است.
بنظر می رسد که دلیل تاکید قانون و بخشنامه به درآمدهای تبلیغاتی این است که به نسبت سایر درآمدهایی که میتوان از این پلتفرم ها کسب نمود بسیار بالاتر است.

آیا فقط به صفحات دارای بیش از 500 هزار کاربر و دنبال کننده مالیات تعلق میگیرد؟

پاسخ این سوال هم به دلایل مطرح شده در پاراگراف بالا قطعا خیر است. تاکید قانون گذار بر صفحات بالای 500 هزار دنبال کننده صرفا برای شروع و بدلیل اولویت بندی است.

سازمان امور مالیاتی چگونه اشخاص فعال در این حوزه را شناسایی می کند؟

راه های زیادی برای شناسایی اینفلوئنسرها، کسب وکارها و بلاگرهای فعال و دارای درآمد وجود دارد. یکی از آسان ترین روش ها جستجوی ساده در فضای این رسانه ها است. استفاده از پایگاه های اطلاعاتی وزارت ارتباطات، رجوع به تراکنش های بانکی، اطلاعات واصله از وزارت صمت (مجوزهای صادره مانند ای نماد)، اطلاعات واصله در خصوص درگاه های پرداخت الکترونیک و اطلاعات موجود در پایگاه های سازمان موضوع ماده 169 و 169 مکرر از جمله این روش هاست.

من اینفلوئنسر هستم! صاحب درآمد از اینستاگرام و یوتیوب هستم! تکلیف من چیست؟

اگر شما هم اینفلوئنسر یا بلاگر یا یوتیوبر یا صاحب کسب و کار و درآمد در این رسانه ها هستید (درآمد حاصل از تبلیغات فروش کالا حق العمل کاری یا هر عنوان دیگری) مشمول قوانین مالیاتی کشور هستید و جهت آشنایی بیشتر با تکالیف خود به مطلب «مالیات استارتاپها و کسب و کارهای مجازی چگونه محاسبه می شود؟» رجوع کنید! در این پست بطور کامل درخصوص تکالیف صحبت کرده ایم.

 

مشاوره، دفاع و وکالت مالیاتی، راهنمایی، نگارش لوایح و …

شماره تماس: 09120801583

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *